نماز جماعت
از نکات اساسى مربوط به نماز، برپایى آن به صورت جماعت است. نماز جماعت پاداش بسیار، برکات فراوان و فواید فردى آثار اجتماعى بسیار دارد.
شکوه مسلمانان و موحّدان را مىرساند. ذوب شدن «فرد» در «جمع» در یک عبادت توحیدى است. مقدمه وحدت و عامل تقویت روح برادرى است.
نماز جماعت، زمینه شناخت افراد و مشکلات و نیازهاى آنان است. نماز جماعت، بهترین و بیشترین و پاکترین و کم خرجترین اجتماعات دنیاست. خار چشم دشمنان اسلام است. عامل نظم، وحدت صفوف، وقتشناسى و مبارزه با فردگرایى و خودخواهى است. موجب شسته شدن کینهها و کدورتها و پیدایش روحیه اخوّت دینى است. مستحب است انسان صبر کند تا نماز را به جماعت بخواند. نماز به جماعت، از نماز اوّل وقتِ فُرادى با فضلیتتر است و پاداش جماعت، هر چند مختصر و کوتاه برگزار شود، از نماز فُرادى که طولانى بخوانند بیشتر است.(1) در حدیث آمده است: هرگاه عدد نمازگزاران در جماعت، از ده نفر بیشتر شود، پاداشى نصیب نمازگزاران مىشود که قابل بیان و شماره نیست.
در نماز جماعت، باید فردى عادل و متّقى و شایسته، امام جماعت شود و دیگران به او اقتدا کنند.
این شرط، هم ملاک بودن تقوا و عدالت را بیان مىکند و هم تبعیت از پیشگامان در صلاح و پاکى را مىآموزد. تحقیر نماز جماعت، تحقیر خداست و تعظیم آن، بزرگداشت فرمان پروردگار است.
آنکه براى شرکت در نماز جماعت، از خانه بیرون مىرود، یا در مسجد به انتظار برپایى نماز جماعت به سر مىبرد، در طول این مدّت پاداش پرداختن به نماز را مىگیرد.(2)
در نماز جماعت، جمعیّت هر چه بیشتر باشد، ثوابش افزونتر است. در حدیث آمده است: هر که نماز جماعت را دوست بدارد، خدا هم او را دوست مىدارد.(3)
رسول خدا صلى الله علیه وآله فرمود: صفهاى جماعت، همچون صفوف فرشتگان در آسمان چهارم است.(4)
1) رساله امامخمینى، مسئله1402.
2) کنزالعمال، ج 8، حدیث 22818.
3) مستدرک الوسائل، ج 1، ص 488.
4) مستدرک، ج1، ص488.
راز نماز